Osobní odběr možný denně mezi 8.00-20.00

Co je to Kratom?

Kratom,

(latinsky Mitragyna speciosa) je strom dorůstající zhruba 30 metrové výšky, se stálezelenými listy, z čeledi Mořenovitých, kde patří např. také nám známý kávovník nebo chinovník. Vyskytuje se především v oblastech jihovýchodní Asie, jako jsou Malajsie, Thajsko, Indonésie, Vietnam nebo Papua nová Guinea. V těchto oblastech svého přirozeného výskytu, je kratom významnou bylinou tradiční medicíny. Používanou částí rostliny jsou listy, čerstvé nebo zpracované různými postupy sušení a fermentace. Hlavními účinky kratomu jsou potlačení bolesti, pocity dobré nálady, navýšení energie, libida a chuti k jídlu. Kdysi byl také využíván proti kašli, střevním potížím, hojení ran nebo při léčbě závisloti na opiu.

Díky svým stimulačním účinkům, je kratom také tradičně užíván při monotónní či fyzicky náročné práci, tak jako další rostliny s podobnými účinky (kata jedlá, rudodřev koka). Užívání kratomu má také významnou sociální roli, např. v Thajsku býval tradičně nabízen hostům na uvítanou. Jako součást legend a rituálů, má také duchovně-náboženský význam. Při menších dávkách, má stimulující a lehce euforický efekt, při dávkách vyšších, je efekt sedativní, přičemž záleží na odrůdě Kratomu a dalších faktorech

 

List kratomu

 

Hlavními účinnými látkami kratomu jsou alkaloidy mitragynin, 7-hydroxymitragynin, a dalších 25 zatím známých chemicky blízkých alkaloidů. Mitragyniny jsou částečnými agonisty ("aktivátory") μ-opioidního receptoru; jejich chemická struktura je však odlišná od makových alkaloidů i syntetických opioidů. Farmakologie účinných látek kratomu je vědecky zatím málo prozkoumána a kratom není v moderní medicíně uznáván jako lék, což je velká škoda, protože například jeho sedativní účinky, jsou v porovnání s běžně používaným morfinem mnohem vyšší, přičemž škodlivost vůči lidskému zdraví je výrazně nižší. Do budoucna, by měla být tato rostlina plně vědecky prozkoumána, protože její potenciál je minimálně stejně vysoký, jako například u CBD konopí, ne-li vyšší.